Çocuk

20-27 Eylül Küresel İklim Grevi Haftası bağlamında, 24 Eylül’de, KADOS Bilim Kültür Sanat ve Tasarım Atölyesi Kadıköy ortak etkinliği olarak “İklim Değişikliğinin Azaltılması İçin %100 Yenilenebilir Enerji”  başlıklı Kent Sohbeti düzenlendi.

 

Greta Thunberg’in başladığı ve kısa süre içinde dünyanın en büyük küresel iklim hareketlerinden birine dönüşen Gelecek İçin İklim Grevleri, Açık Radyo yayıncısı Murat Can Tonbil tarafından izleniyor. Gelecek İçin İklim Grevleri hakkında ayrıntılı bilgiye Açık Radyo ve Bianet’teki yayınlar aracılığıyla ulaşılabilir:

 

http://acikradyo.com.tr/acik-gazete/gelecek-icin-iklim-grevleri-bolum-1

http://acikradyo.com.tr/acik-gazete/gelecek-icin-iklim-grevleri-bolum-2

 

https://bianet.org/bianet/genclik/207658-gelecek-icin-iklim-grevleri-bolum-1

https://bianet.org/bianet/ekoloji/207878-gelecek-icin-iklim-grevleri-bolum-2

İstanbul İlçe Belediyelerinde Çocuğa ve Aileye Yönelik Hizmetlerin İncelenmesi ve Haritalanması Projesi kapsamında İstanbul ilçe belediyeleri çalışanları ve karar alıcılarının hizmetlerini izlemelerini ve planladıkları hizmetler için strateji geliştirmelerini kolaylaştıran bir araç olarak tasarlanan interaktif bir platform oluşturuldu. Platform aynı zamanda ilçe sakinlerinin belediye hizmetlerinin detaylı bilgilerine erişebilmelerini sağlıyor ve bu bağlamda Kadıköy’deki hizmetleri de içeriyor.

 

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Bernard van Leer Vakfı desteği ve Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nin işbirliği ile yürütülen proje internet sitesine şu bağlantı aracılığıyla ulaşılabilir: https://belediye.istanbul95.org/#

Kadıköy Belediyesi ve Avrupa Vakfı ortaklığıyla yürütülen “Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi” kapsamında üretilen Okul Bahçemde Dünya Eğitici El Kitabı, 3-6 yaş aralığındaki okul öncesi çocuklara yönelik bir yayın olarak hazırlandı: http://iklim.kadikoy.bel.tr/Content/Images/okul_bahcemde.pdf

 

Proje hakkında ayrıntılı bilgi için: http://iklim.kadikoy.bel.tr/

TEMA Vakfı, IKEA Türkiye ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen ve çocuklara sürdürülebilirlik ve tüketim alışkanlığıyla ilgili farkındalık kazandırmayı amaçlayan “Evimiz Dünya” projesi kapsamında çocuklar için üretilen Evimiz Dünya bilgisayar oyununa şu bağlantı aracılığıyla ulaşılabilir: http://www.tema.org.tr/web_14966-2_1/evimizdunyaoyun/

Çocuklarla “Balkanlarda çevre, yaşam ve barış”

 

KADOS’un katılımıyla, merkezi Yunanistan Drama’da bulunan Balkan Ecological Network (BEN) çalışmaları kapsamında bölgenin çocukları, “Balkan ülkelerinde dostluk, barış ve çevre’’ konulu resimler yaptı. Seçilen resimlerle bir takvim hazırlandı ve resimler çeşitli Balkan dillerinde basılan bir kitapta toplandı.

 

Yunanistan’da gerçekleşen çalışmalar sırasında, katılımcı örgütler; Balkan Yarımadası halkları arasında bir dostluk, anlayış ve işbirliği ortamının ve barışın yaratılması için kendi aralarında ulusal, dini ve politik mücadeleden uzak bir dostluğun, anlayışın ve işbirliğinin geliştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı.

 

Balkan Ecological Network (BEN) içindeki örgütler arasında; Türkiye’den Kadıköyü Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS)’nin yanı sıra, Arnavutluk’tan Environmental Association Morava, Karadağ’dan Association of Young Ecologists of Niksic, Sırbistan’dan Friends of Nature Society, Makedonya’dan Citizen’ Association Vision ve Enhalon, Bulgaristan’dan Bulgarian Society for Conservation of the Rhodope Mountains, Romanya’dan Association of the Romanian Botanical Gardens ve Yunanistan’dan Ecological Movement of Drama yer alıyor. (2001)